top of page
CNV000030_edited.jpg
EMDR

Je pristop, ki se uporablja za zdravljenje travmatskih spominov, transgeneracijskih in porodnih travm, ter pri drugih duševnih izzivih, kot so anksioznost, depresija, panične motnje in fobije nastale kot posledica motečih življenjskih izkušenj. 

Zgodovina EMDR

Terapijo je v poznih 80. letih razvila dr. Francine Shapiro in revolucionalizirala duševno zdravljenje s svojim unikatnim pristopom k procesiranju travme. Tokom let je metoda pridobila na razpoznavnosti in podpori s strani mnogih uglednih organizacij po vsem svetu, kot so: APA (Ameriško psihološko združenje), WHO (Svetovna zdravstvena organizacija), EMDRIA (Združenje EMDR International Association), SAMHSA (Ameriško združenje za zdravljenje snovi in duševnega zdravja), NICE (Nacionalni inštitut za odličnost v zdravstvu in oskrbi) in VA (Veteranska administracija Združenih držav Amerike).

Kdaj uporabljamo EMDR

Uporablja se predvsem za zdravljenje posttravmatske stresne motnje (PTSM), vendar je lahko učinkovita tudi pri drugih težavah, kot so anksioznost, depresija, panične motnje in fobije.

 

V pomoč je lahko tudi ljudem, ki se ne soočajo s čustvenimi izzivi, ampak si želijo na primer boljših poslovnih, športnih, umetniških in šolskih rezultatov.

Kako deluje EMDR

Metoda temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje in iz telesa sprosti “zamrznjen” material. Desenzitizacijo in ponovno predelavo z očesnim gibanjem dosežemo z bilateralno stimulacijo (desno/levo), ali pa se poslužimo taktilni in slušni stimulaciji. Tokom procesa pomagamo možganom uspešno obdelati disfunkcionalen spomin ali izkušnjo. Po zaključku terapije spomin na dogodek nima več negativnega naboja, je nevtralen ali pa prijeten.

Kako uporabljam EMDR

Metodo največkrat uporabljam kot dopolnilno psihoterapevtko orodje, ko ocenim, da bi klientu koristila. Mogoče pa jo je uporabiti tudi izven klasičnega dalj trajajočega psihoterapevtskega procesa v obliki izvedbe 3-6 terapevtskih srečanj za zdravljenje simptomov, ki izvirajo iz enkratne travme, ter več, če delamo z dlje časa ponavljajočimi se travmami.

Moja izobrazba

Certifikat iz prve stopnje EMDR pristopa sem pridobila oktobra 2023. Izobraževanje je vodila Dr. Vesna Bogdanović, specialistka psihiatrije, analitična psihoterapevtka in EMDR terapevtka. Je magistrica znanosti (Univerza v Beogradu) in doktorica znanosti (Univerza v Milanu - "Università Statale, Milano).

Več informacij

"Changing the memories that form the way we see ourselves also changes the way we view others. Therefore, our relationships, job performance, what we are willing to do or are able to resist, all move in a positive direction."

Dr. Francine Shapiro

bottom of page